Gebze TÜBİTAK Yerleşkesinde düzenlenen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Yapay Zeka Enstitüsü Çalıştayı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “2023’e kadar yıkıcı teknoloji alanlarında 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gebze TÜBİTAK Yerleşkesinde düzenlenen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Yapay Zeka Enstitüsü Çalıştayı’na katıldı. Çalıştaya Bakan Varank’ın yanı sıra, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve akademisyenler katıldı. Programdaki konuşmasında yapay zeka çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Varank, “2023’e kadar yıkıcı teknoloji alanlarında 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
“ÇAĞIMIZIN HAM PETROLÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLEN VERİ”
Programın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, “Günümüz dünyasında devletlerin en önemli güçlerinden birisi de veri. En önemlisi de dijital çağda sadece veri değil, veriden değer üretmeye yönelik bir yönetişim anlayışıyla hareket etmek. Veriden değer üretmenin en önemli yöntemlerinden birisi de yapay zeka teknolojileri. Çağımızın ham petrolü olarak değerlendirilen veri, yapay zeke teknolojililerin hem eğitilmesinde hem de test edilmesinde kullanılan bir kaynaktır. Hedefimiz Türkiye’de sürdürülebilir ve üretim tabanlı bir ortam oluşturmak, ülkemizde yapay zeka teknolojilerini araştıracak çalışmaların önünü açmak, yapay zeka çalışmalarını yaygınlaştırarak öncelikle kamuda iş ve iş süreçlerinin verimliliğini arttırmak. İş gücü ve nitelikli insan kaynağı yetiştirerek yapay zeka ekosistemini sürdürülebilir kılmak” dedi.
“2023’E KADAR YIKICI TEKNOLOJİ ALANLARINDA 23 AKILLI ÜRÜN ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Daha sonra söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Milli Teknoloji Hamlesini odağa aldığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, sanayide katma değerli üretimi geliştirecek ve kritik teknolojilerde atılım sağlayacak adımları belirledik. Vizyonumuzun gerçekleşmesinde yapay zekâ kilit bir role sahip. Bu alandaki ulusal politikalarımızı bu çalıştaylar sonrasında yakın bir zamanda açıklayacağız. Şunu peşinen ifade etmek istiyorum; Türkiye tüm gücüyle yapay zekâ teknolojilerinde ve bu yarışta olacak. Yerli teknoloji üretme kabiliyetlerimizi geliştirerek, bu teknolojilerin ekonominin genelinde etkin şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Eğer biraz daha somutlaştırmamız gerekirse 2023’e kadar yıkıcı teknoloji alanlarında, küresel ölçekte marka olacak en az 23 akıllı ürün çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“170 BİN YAZILIMCI SAYIMIZI 500 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Beşeri sermayenin taşıdığı önemin de farkında olduklarına değinen Bakan Varank, “Yeni teknolojilerin en önemli bileşenini yazılımlar oluşturuyor. 170 bini aşan yazılımcı sayımızı hızla 500 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarımızla Açık Kaynak Platformu inisiyatifini başlattık. Bu şekilde yazılımcı sayımızı artırmanın yanında yerli açık kaynak çözümleri geliştirip, dışa bağımlılığı azaltmak ve olası siber güvenlik sorunlarını bertaraf etmek istiyoruz. Vizyoner uygulamalarımızdan olan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Sanayi Doktora Programı kapsamında da yapay zekâ alanında nitelikli insan kaynağımızı destekliyoruz. Uluslararası Lider Araştırmacılar programıyla bu dönem yurtdışından gelen araştırmacıların yüzde 15’i, 19 kişi bilgisayar bilimleri alanındaki çalışmalarda görev alacak” şeklinde konuştu.
“YERLİ VE MİLLİ ŞİFRELEME TEKNOLOJİLERİ DE GELİŞTİRİYORUZ“
Verinin korunmasına yönelik milli şifreleme çalışmalarından bahseden Bakan Varank konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün artık, sahip olduğunuz veri ve bunu işleme kabiliyetiniz küresel gücün belirleyicisi konumuna gelmiş durumda. Bu nedenle biz de sadece veriye değil, veriden değer üretmeye odaklı bir yönetişim anlayışı doğrultusunda çalışıyoruz. Bununla beraber, dijital çağın yeni tehditleri de, veriyi hedef alıyor. Dolayısıyla veriden değer üretmek için veri gizliliğini sağlanmanız artık yeterli olmuyor, veri bütünlüğünü de korumanız gerekiyor. İşte bu bilinçle ülkemizin verisini korumak adına yerli ve milli şifreleme teknolojileri de geliştiriyoruz. Nüfus, sağlık ve iletişim kayıt bilgileriyle, genetik ve biyometrik veriler gibi kritik bilgilerin yurtiçinde güvenli bir biçimde depolanmasına yönelik tedbirler alıyoruz.”
“DÜNYADA İLK KEZ BİR AVİYONİK SİSTEMDE, MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİNDE YER ALACAK”
“TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarımız konuşma ve doğal dil işleme gereksinimlerin karşılanmasına, görüntü kıymetlendirme çözümlerine ve akıllı sistemlere önemli katkılar sunuyor. Burada geliştirilen yapay zekâ ve makine öğrenmesi platformu dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak projesinde yer alacak. Tarım ve Orman Bakanlığı ile sürdürdüğümüz Ulusal Arazi Örtüsü Kullanımı Sınıflandırma ve İzleme Sistemi projesinde farklı seviyelerde geliştirdiğimiz görüntü işleme çözümlerinden faydalanıyoruz. RTÜK ile başlattığımız bir başka projede; akan video verisinin, görüntü ve ses olarak işlenerek; kişi tanıma, etiketleme ve sahne anlamlandırma gibi son teknoloji yapay zekâ uygulamalarına dönüştürülmesini sağlıyoruz. Güvenlik alanında, Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yüz tanıma ve akıllı turnike sistemleri, parmak izi işleme gibi projelerimiz başarıyla devam ediyor. Konuşma ve doğal dil işleme alanında gerçekleştirdiğimiz projelerle ülkemizin kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, kabiliyetlerimizi dünyada bu alanda çalışan ülkeler arasında oldukça üstün bir pozisyona taşıdık.”
“ŞEFFAFLIĞI, KİŞİSEL GİZLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ ÖNCELEYECEĞİZ”
“Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi hazırlarken şeffaflığı, kişisel gizliliği ve güvenliği önceleyeceğiz. Fırsatları ve karşı karşıya olduğumuz sınamaları dikkate alacağız. Güçlü olduğumuz alanlara odaklanarak kaynakları verimli bir şekilde kullanacağız. Ülkemizin mevcut işbirlikleriyle uyumlu şekilde diğer ülkelerle ortaklık yağacağız. Geleceğin mesleklerini ve istihdamda dönüşümü planlayacak adımları net bir şekilde ortaya koyacağız. Bu istişare sürecinde, tüm paydaşlarımızın fikir ve önerilerinden azami seviyede faydalanacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.”
BENZER DİĞER HABERLER
-
Borsayı nasıl bir yıl bekliyor?
BIST 100'ün 2019 performansı üzerinde global borsaların seyri etkili olacakken, uzmanlar yılın ilk yarısı için döviz geliri olan şirketlerin ön plana çıkabileceğini söylüyor.
-
YTL banknotların zaman aşımı süresi bu yıl bitiyor
1 Ocak 2010'da dolaşımdan kaldırılan YTL banknotların 10 yıllık zaman aşımı süresi bu yılın sonunda dolacak. YTL'ler 31 Aralık 2019'a kadar Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden değiştirilebilecek.
-
Dolarda sert hareketlilik! Gece yarısı 5.85’i gördü
Gece yarısından sonra 5.85'i gören Dolar/TL kuru bu sabah 5.46 seviyelerinde. Küresel ekonominin yavaşladığı endişeleri piyasaları etkileyen en önemli nedenlerin başında gösteriliyor. Piyasalar bugün saat 10:00'da açıklanacak aralık ayı enflasyon rakamlarını bekliyor.
-
Son Dakika! Emeklilerin Maaş Zammı Belli Oldu
Son dakika! SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı yüzde 10,19 oldu.
-
Kurumsal sektör hesapları verileri açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),2016-2017 dönemi kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Mali olmayan şirketlerin 2017 yılı katma değer içindeki payı yüzde 58,4 oldu
-
Kritik tahminde bulundu: 7 trilyon doları aşabilir
ABD merkezli kripto para birimleri borsası Gemini’nin kurucularından ve şirketin CEO'su Tyler Winklevoss,
-
Bakan Albayrak: "Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor"
Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor. Enflasyon gerilemeye devam edecek. Özellikle yüzde 19.02’den yüzde 18.12’ye gerileyen çekirdek enflasyon, düşüş eğiliminin giderek belirginleştiğini ortaya koyuyor
-
Serbest Piyasada Döviz Fiyatları
Serbest piyasada dolar 5,3780 liradan, euro ise 6,1150 liradan güne başladı.
-
Serbest piyasada altın fiyatları
Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 226,20 lira oldu.
-
Altına alternatif olarak geldi... Düğünlerin kurtarıcısı oldu! Yoğun talep var
ALTIN fiyatlarındaki hızlı yükseliş, yaklaşan düğün sezonu öncesi birçok aileyi kara kara düşündürmeye başladı. Düğün yapmak isteyenler ise imitasyon altına yöneldi. Müşteri bulmakta zorlanan kuyumcular ise altındaki artışın devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
-
Son dakika... Bakan Varank açıkladı! Bir ilk yaşandı... Antarktika’ya kuruldu
Sanayi Ve Teknoloji Bakan Varank, “Sınırlarımız dışındaki ilk GNSS istasyonu Antarktika’ya kuruldu” açıklamasında bulundu.
-
Bakan Pakdemirli destek ödemesi müjdesini verdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mazot, gübre, hububat, süt gibi destek ödemelerinin yapılacağı tarihleri açıkladı.
-
KKTC ilk yerli otomobili Günsel’i tanıttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 10 yıllık çalışmanın ardından ilk elektrikli aracının tanıtımını gerçekleştirdi.
-
Nissan ve Honda Çin’de üretimi yine erteledi
Nissan ve Honda koronavirüs nedeniyle Çin'deki bazı fabrikalarının üretime yeniden başlamasını erteledi.
-
THY’den üniversite öğrencilerine part-time çalışma imkanı
Türk Hava Yollarının (THY) 3’üncü sınıf öğrencilerine yönelik başlattığı 'Anadolu İstasyonları Part Time Öğrenci İstihdam Programı'nı tanıtmak üzere Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ) gelen THY İstihdam Uzmanları Cihan Turan ve Yunus Bağırmaz, Uzaktan Eğitim Merkezi Konferans Salonunda öğrencilerle buluştu.
-
Bakan Varank: Milli elektrikli tren 29 Mayıs’ta test edilmeye başlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı son dakika açıklamasında
-
’Ucuz ekmek tartışması’ devam ediyor: Karar Yargıtay’a taşındı
'Ucuz ekmek tartışması' devam ediyor: Karar Yargıtay'a taşındı
-
TMSF’den unutkan vatandaşa 240 milyon liralık çağrı
Bankalarda 2019 sonu itibarıyla 10 yıldır işlem yapılmayarak zaman aşımına uğrayan 1 milyon 72 bin adet hesapta yaklaşık 240 milyon lira unutuldu. Yetkililer, haziran ayının 15'ine kadar hak sahiplerinin hesaplarını kontrol etmeleri ile azalmasını beklediklerini vurguluyor.
-
Elektronik tebligat ile 260 milyon lira tasarruf
Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmalar sonucu, geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan elektronik tebligatla 260 milyon lira tasarruf yapıldı.
-
Madencilik sektörü yatırım hazırlığında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, madencilik sektörünün geçen yılı 4,27 milyar dolar ihracatla kapattığını, bu yılın ilk 2 ayında ise 768 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
-
Inveo Yatırım Holding’in hisseleri "Yıldız Pazar"da işlem görecek
Inveo Yatırım Holding’in hisseleri 1 Nisan'dan itibaren Borsa İstanbul'da Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.
-
Turizmcinin gözü 12 Nisan’da: Sektörde beklenti büyük
Dünyada aşılama faaliyetleri devam ederken pek çok ülke normalleşme adımlarını da atmaya başladı. 2 Mart itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçen Türkiye'de turizmcilerin yaz sezonuna ilişkin beklentileri de arttı. Geçen yıl corona virüsle geçen yaz sezonunun ardından ikinci sınavını vermeye hazırlanan turizmciler özellikle 12 Nisan'da İngiltere'de alınacak kararları bekliyor. ntv.com.tr'ye konuşan sektör yetkilileri geçtiğimiz yılı tüm olumsuzluklara rağmen başarılı olarak değerlendirirken bu sezondan umutlu olduklarını ancak esas toparlanmanın 2022 yazında olacağını ifade ediyor.
-
108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünde geçen yıl geri dönüşümü sağlanan 108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı sağlandı.
-
Akaryakıtta gizli zamma EPDK’dan "tavan fiyat" freni
EPDK, akaryakıtta tavan fiyat kararı aldı. Türkiye'nin tüm illerinde akaryakıt satışlarında uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,
-
Morgan Stanley, varlıklı müşterilere Bitcoin fonlarına erişim sunacak
ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, akredite varlık yönetimi müşterilerine Bitcoin ile ilgili en az bir fona erişim sunmaya başlayan ilk büyük ABD bankası oldu.
-
İş Bankası, 745,5 milyon TL’lik alacağını sattı
İş Bankası, takipteki krediler portföyünün 745,5 milyon TL'lik bölümünü 71,9 milyon TL'ye sattı.
-
ABD ve Çin, çip krizinde beraber çalışacak
Covid 19'un ekonomi alanında getirdiği sorunlardan biri de çip krizi. Özellikle otomobil üretiminde kendisini hissettiriyor, dev tesisler üretim yapamıyor. Bu sorunu çözmek için Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında çalışma grubu kuruldu.
-
Son dakika... Halkbank esnaf ve sanatkârlara 22 milyar liralık kredi desteği verecek
ESNAF ve sanatkâra uygun koşullarda temin edecekleri kredilerle ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceklerini vurgulayan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları ifade etti:
-
Bakan Pakdemirli Destek Ödemesi Müjdesini Verdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, merakla beklenen mazot ve gübre, hububat, süt, kırsal kalkınma ve lisanslı depoculuk desteklerini açıkladı.
-
KKTC Ilk Yerli Otomobili Günsel’i Tanıttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk yerli otomobili Günseli tanıttı. Türk mühendis ve tasarımcıların 10 yıllık çalışma ve 1,2 milyon saat emekle ürettiği Günselin ilk modeli olan B9, KKTC'nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi.
-
’Ucuz Ekmek Tartışması’ Devam Ediyor: Karar Yargıtay’a Taşındı
Antalya'da, 2015 yılında, 250 gram ekmeğin 1 TL'den satılması yönünde alınan karara Muratpaşa ilçesinde bir fırın uymayarak ekmeği 70 ve 75 kuruştan sattı.
-
Madencilik Sektörü Yatırım Hazırlığında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, madencilik sektörünün geçen yılı 4,27 milyar dolar ihracatla kapattığını, bu yılın ilk 2 ayında ise 768 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
-
Akaryakıtta Gizli Zamma EPDK’dan "Tavan Fiyat" Freni
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulama kararı aldı.
-
AZİZ MİLLETİMİZİN YENİ YILINI KUTLUYORUM
Yakın tarihimizin en büyük küresel sağlık krizini tecrübe ettiğimiz bir yıl olan 2020’yi geride bırakıyoruz.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANI SAYIN LÜTFİ ELVAN “SABAH 35. YAŞ SEKTÖR BULUŞMALARI” ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sigorta sektörünün ilk günden itibaren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attığını belirterek, “Kovid-19 nedeniyle kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminat 74 milyon lira oldu.
-
Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Çek Cumhuriyeti
Sohbet toplantısı “Microsoft Teams” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ, GÖREVİ ELVAN’DAN DEVRALDI
“Sayın Cumhurbaşkanı’mızın belirlediği politikalar çerçevesinde adımların atıldığı, bunların uygulanmasında her türlü özverinin ortaya konulduğu süreci yaşayacağız”
-
Bakan Muş, "Türkiye-Venezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri" Açılışında Konuştu
Bakan Muş, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Venezuela'da iş insanlarıyla
-
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Bakan Muş ve Türk Heyeti İle Bir Araya Geldi
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro,
-
Ticaret Bakanı Muş’un Venezuela’daki Temasları
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacmine işaret ederek,
-
Türkiye ile Portekiz arasında "ETOK/JETCO Protokolü" imzalandı
Bakanı Muş ile Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, Türkiye-Portekiz Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (ETOK/JETCO) IV. Dönem Toplantısı'na ilişkin protokolü imzaladı.
-
Ticaret Bakanı Muş, Ocak Ayı Dış Ticaret Rakamlarını Açıkladı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirdiğini belirterek,
-
2023 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri
2023 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri