Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
İhracat rakamlarının, dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu bir iklimde ve Türkiye ile ilgili ihracat beklentilerinin düştüğü bir ortamda elde edilen başarının göstergesi olduğunu dile getiren Muş, Türkiye'nin, öngörülenin aksine, sanayi üretiminde ve ihracatta yoluna emin adımlarla devam ettiğini söyledi.
Muş, elde edilen bu başarıların arkasında Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın öneminin büyük olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu siyasi istikrar, ihracatın önünü açan politikalarla ihracatçımıza ufuk açmış ve ihracatçılarımız dünyanın geniş coğrafyalarına Türk mallarını ulaştırmıştır. Bu noktada ihracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. Bu minvalde yeni pazarlar bulmak için ticari diplomasi faaliyetlerimize yoğun şekilde devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde TİM heyetiyle birlikte Venezuela'ya oldukça faydalı bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada gerek bizim muhataplarımızla yaptığımız toplantıların, gerekse iş insanlarının gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bizler ihracatımızın önünü açacak bu etkinliklere önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. İhracatçımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Birilerinin çizdiği felaket senaryolarının aksine bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline inanıyoruz."
- "Altın ithalatı yüzde 733 arttı"
Türkiye'nin 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphesi olmadığını belirten Muş, şunları kaydetti:
"İhracatımız, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirmiş ve en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir."
Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu anlatarak, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
- "Küresel otomotiv piyasası canlanıyor"
Geçen yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasının canlanmaya başladığına işaret eden Muş, şöyle konuştu:
"Bu durumun otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdığı dikkati çekmektedir. Öte yandan, paritenin (avro/dolar) dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir.
Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 Ocak-Kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir." Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesinin önemli olduğunu belirterek, "Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.
Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına yönelik alçak eylemi kınayan Muş, "Bu alçakça eylem, açık bir nefret suçudur. Bu eyleme 'ifade özgürlüğü' adı altında müsaade edenler de bu nefret suçunun ortaklarıdır. Türkiye olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın." diye konuştu.
Muş, geçen yıl ihracatta rekorlara imza atıldığına işaret ederek, "2023 yılında da küresel ekonomideki belirsiz görünümün devam etmesine rağmen bu başarıyı daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. " ifadesini kullandı.
Bu yıl da küresel ekonomide yüksek seyreden enflasyon, ticaret ve ekonomide yavaşlama, Rusya-Ukrayna Savaşı ve bunun tetiklediği jeopolitik riskler ile Çin ekonomisinin açılması gibi çok fazla etkenin neden olduğu ciddi bir belirsizlik ortamı bulunduğuna dikkati çeken Muş, mal ve hizmet ticaretinde de daralmanın devam ettiğinin görüldüğünü bildirdi.
Muş, gelişmiş ülkelerden küresel ekonomiye yayılan yavaşlama ve büyüyen belirsizliğin, küresel yatırımları da zayıflattığını belirterek, "Teknolojiden finans ve üretime birçok alanda azalan talep ve durgunluk beklentileri nedeniyle küresel çapta işten çıkarmalar devam etmektedir." dedi.
Küresel ekonominin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Türkiye'nin, uyguladığı doğru politikaların karşılığını aldığını vurgulayan Muş "Birçok ülkede borcun sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin arttığı ve Avro Bölgesi'nde kamu borcunun milli gelirin yüzde 93'üne ulaştığı bir dönemde, ülkemizde bu oranın sadece yüzde 35 olarak gerçekleşmesi önemli bir başarıdır. Görüldüğü üzere Türkiye'nin borçluluk oranı birçok gelişmiş ülkeden daha iyi düzeydedir." değerlendirmesinde bulundu.
- "İhracatçıya bu yıl 10,1 milyar lira destek sağlanacak"
Gelecek dönemde küresel ekonomide zor bir dönemin beklendiğini ifade eden Muş, özellikle Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ekonomilerinde görülen zayıf talebin, ihracat üzerinde risk yarattığını söyledi.
Muş, bu kapsamda ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesinin önemli olduğu belirterek, "Öncelikle artan enerji fiyatlarıyla gelirleri ve dolayısıyla talepleri yükselen Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orta Doğu ülkeleriyle ticari diplomasi faaliyetlerimizi hızlandırdık. Bakanlık olarak, Avrupa için ülkemizin üretim ve tedarik merkezi olması için gayret ederken, başta Uzak Ülkeler Stratejisi olmak üzere ihracatçılarımızı farklı pazarlara yönlendirme konusunda yanlarında olmayı sürdürüyoruz." dedi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da devlet destekleriyle ihracatçıların arkasında olmaya devam ettiklerine vurgu yapan Muş, 2022'de 5,2 milyar lira olan desteğin bu yıl 10,1 milyar liraya çıkarıldığını bildirdi.
Muş, geçen yıl martta faaliyete başlayan ve ağustos ayında sermaye yapısı güçlenen İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (İGE AŞ) teminat sorunu yaşayan ihracatçılar için finansmana erişimi kolaylaştırdığını belirterek şunları kaydetti:
"İhracatın finansmanı noktasında devrim niteliğinde bir uygulama olan İGE AŞ, bugüne kadar 21 milyar liranın üzerinde krediye kefalet sağlayarak ihracatçılarımıza finansman konusunda nefes aldırmıştır. Kuruluşunun üzerinden çok az bir süre geçmesine rağmen İGE AŞ, güçlenen yapısıyla ihracatçılarımız için çok önemli bir kaynak haline gelmiştir. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda İGE AŞ çok daha güçlü olacak ve Türk ekonomisine daha büyük katkı sunacak devasa bir yapıya kavuşacaktır."
Bakanlık ve ihracatçıların ülke ihracatını artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Muş, "Üreten Türkiye vizyonumuz çerçevesinde sektör sektör istişarelerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte bu istişarelerimizin artarak devam edeceğini buradan özellikle vurgulamak istiyorum." dedi.
Kaynak: https://www.ticaret.gov.tr/haberler/ticaret-bakani-mus-ocak-ayi-dis-ticaret-rakamlarini-acikladi
BENZER DİĞER HABERLER
-
Borsayı nasıl bir yıl bekliyor?
BIST 100'ün 2019 performansı üzerinde global borsaların seyri etkili olacakken, uzmanlar yılın ilk yarısı için döviz geliri olan şirketlerin ön plana çıkabileceğini söylüyor.
-
YTL banknotların zaman aşımı süresi bu yıl bitiyor
1 Ocak 2010'da dolaşımdan kaldırılan YTL banknotların 10 yıllık zaman aşımı süresi bu yılın sonunda dolacak. YTL'ler 31 Aralık 2019'a kadar Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden değiştirilebilecek.
-
Dolarda sert hareketlilik! Gece yarısı 5.85’i gördü
Gece yarısından sonra 5.85'i gören Dolar/TL kuru bu sabah 5.46 seviyelerinde. Küresel ekonominin yavaşladığı endişeleri piyasaları etkileyen en önemli nedenlerin başında gösteriliyor. Piyasalar bugün saat 10:00'da açıklanacak aralık ayı enflasyon rakamlarını bekliyor.
-
Son Dakika! Emeklilerin Maaş Zammı Belli Oldu
Son dakika! SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı yüzde 10,19 oldu.
-
Kurumsal sektör hesapları verileri açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),2016-2017 dönemi kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Mali olmayan şirketlerin 2017 yılı katma değer içindeki payı yüzde 58,4 oldu
-
Kritik tahminde bulundu: 7 trilyon doları aşabilir
ABD merkezli kripto para birimleri borsası Gemini’nin kurucularından ve şirketin CEO'su Tyler Winklevoss,
-
Bakan Albayrak: "Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor"
Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor. Enflasyon gerilemeye devam edecek. Özellikle yüzde 19.02’den yüzde 18.12’ye gerileyen çekirdek enflasyon, düşüş eğiliminin giderek belirginleştiğini ortaya koyuyor
-
Serbest Piyasada Döviz Fiyatları
Serbest piyasada dolar 5,3780 liradan, euro ise 6,1150 liradan güne başladı.
-
Serbest piyasada altın fiyatları
Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 226,20 lira oldu.
-
Altına alternatif olarak geldi... Düğünlerin kurtarıcısı oldu! Yoğun talep var
ALTIN fiyatlarındaki hızlı yükseliş, yaklaşan düğün sezonu öncesi birçok aileyi kara kara düşündürmeye başladı. Düğün yapmak isteyenler ise imitasyon altına yöneldi. Müşteri bulmakta zorlanan kuyumcular ise altındaki artışın devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
-
Son dakika... Bakan Varank açıkladı! Bir ilk yaşandı... Antarktika’ya kuruldu
Sanayi Ve Teknoloji Bakan Varank, “Sınırlarımız dışındaki ilk GNSS istasyonu Antarktika’ya kuruldu” açıklamasında bulundu.
-
Bakan Pakdemirli destek ödemesi müjdesini verdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, mazot, gübre, hububat, süt gibi destek ödemelerinin yapılacağı tarihleri açıkladı.
-
KKTC ilk yerli otomobili Günsel’i tanıttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 10 yıllık çalışmanın ardından ilk elektrikli aracının tanıtımını gerçekleştirdi.
-
Nissan ve Honda Çin’de üretimi yine erteledi
Nissan ve Honda koronavirüs nedeniyle Çin'deki bazı fabrikalarının üretime yeniden başlamasını erteledi.
-
THY’den üniversite öğrencilerine part-time çalışma imkanı
Türk Hava Yollarının (THY) 3’üncü sınıf öğrencilerine yönelik başlattığı 'Anadolu İstasyonları Part Time Öğrenci İstihdam Programı'nı tanıtmak üzere Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ) gelen THY İstihdam Uzmanları Cihan Turan ve Yunus Bağırmaz, Uzaktan Eğitim Merkezi Konferans Salonunda öğrencilerle buluştu.
-
Bakan Varank: Milli elektrikli tren 29 Mayıs’ta test edilmeye başlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı son dakika açıklamasında
-
’Ucuz ekmek tartışması’ devam ediyor: Karar Yargıtay’a taşındı
'Ucuz ekmek tartışması' devam ediyor: Karar Yargıtay'a taşındı
-
TMSF’den unutkan vatandaşa 240 milyon liralık çağrı
Bankalarda 2019 sonu itibarıyla 10 yıldır işlem yapılmayarak zaman aşımına uğrayan 1 milyon 72 bin adet hesapta yaklaşık 240 milyon lira unutuldu. Yetkililer, haziran ayının 15'ine kadar hak sahiplerinin hesaplarını kontrol etmeleri ile azalmasını beklediklerini vurguluyor.
-
Elektronik tebligat ile 260 milyon lira tasarruf
Adalet Bakanlığının yaptığı çalışmalar sonucu, geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan elektronik tebligatla 260 milyon lira tasarruf yapıldı.
-
Madencilik sektörü yatırım hazırlığında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, madencilik sektörünün geçen yılı 4,27 milyar dolar ihracatla kapattığını, bu yılın ilk 2 ayında ise 768 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
-
Inveo Yatırım Holding’in hisseleri "Yıldız Pazar"da işlem görecek
Inveo Yatırım Holding’in hisseleri 1 Nisan'dan itibaren Borsa İstanbul'da Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.
-
Turizmcinin gözü 12 Nisan’da: Sektörde beklenti büyük
Dünyada aşılama faaliyetleri devam ederken pek çok ülke normalleşme adımlarını da atmaya başladı. 2 Mart itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçen Türkiye'de turizmcilerin yaz sezonuna ilişkin beklentileri de arttı. Geçen yıl corona virüsle geçen yaz sezonunun ardından ikinci sınavını vermeye hazırlanan turizmciler özellikle 12 Nisan'da İngiltere'de alınacak kararları bekliyor. ntv.com.tr'ye konuşan sektör yetkilileri geçtiğimiz yılı tüm olumsuzluklara rağmen başarılı olarak değerlendirirken bu sezondan umutlu olduklarını ancak esas toparlanmanın 2022 yazında olacağını ifade ediyor.
-
108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünde geçen yıl geri dönüşümü sağlanan 108 hurda gemiden ekonomiye 450 milyon dolar katkı sağlandı.
-
Akaryakıtta gizli zamma EPDK’dan "tavan fiyat" freni
EPDK, akaryakıtta tavan fiyat kararı aldı. Türkiye'nin tüm illerinde akaryakıt satışlarında uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz,
-
Morgan Stanley, varlıklı müşterilere Bitcoin fonlarına erişim sunacak
ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, akredite varlık yönetimi müşterilerine Bitcoin ile ilgili en az bir fona erişim sunmaya başlayan ilk büyük ABD bankası oldu.
-
İş Bankası, 745,5 milyon TL’lik alacağını sattı
İş Bankası, takipteki krediler portföyünün 745,5 milyon TL'lik bölümünü 71,9 milyon TL'ye sattı.
-
ABD ve Çin, çip krizinde beraber çalışacak
Covid 19'un ekonomi alanında getirdiği sorunlardan biri de çip krizi. Özellikle otomobil üretiminde kendisini hissettiriyor, dev tesisler üretim yapamıyor. Bu sorunu çözmek için Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında çalışma grubu kuruldu.
-
Son dakika... Halkbank esnaf ve sanatkârlara 22 milyar liralık kredi desteği verecek
ESNAF ve sanatkâra uygun koşullarda temin edecekleri kredilerle ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceklerini vurgulayan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları ifade etti:
-
Bakan Pakdemirli Destek Ödemesi Müjdesini Verdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, merakla beklenen mazot ve gübre, hububat, süt, kırsal kalkınma ve lisanslı depoculuk desteklerini açıkladı.
-
KKTC Ilk Yerli Otomobili Günsel’i Tanıttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk yerli otomobili Günseli tanıttı. Türk mühendis ve tasarımcıların 10 yıllık çalışma ve 1,2 milyon saat emekle ürettiği Günselin ilk modeli olan B9, KKTC'nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi.
-
’Ucuz Ekmek Tartışması’ Devam Ediyor: Karar Yargıtay’a Taşındı
Antalya'da, 2015 yılında, 250 gram ekmeğin 1 TL'den satılması yönünde alınan karara Muratpaşa ilçesinde bir fırın uymayarak ekmeği 70 ve 75 kuruştan sattı.
-
Madencilik Sektörü Yatırım Hazırlığında
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, madencilik sektörünün geçen yılı 4,27 milyar dolar ihracatla kapattığını, bu yılın ilk 2 ayında ise 768 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
-
Akaryakıtta Gizli Zamma EPDK’dan "Tavan Fiyat" Freni
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulama kararı aldı.
-
AZİZ MİLLETİMİZİN YENİ YILINI KUTLUYORUM
Yakın tarihimizin en büyük küresel sağlık krizini tecrübe ettiğimiz bir yıl olan 2020’yi geride bırakıyoruz.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANI SAYIN LÜTFİ ELVAN “SABAH 35. YAŞ SEKTÖR BULUŞMALARI” ETKİNLİĞİNDE KONUŞTU
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sigorta sektörünün ilk günden itibaren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye destek vermek adına pek çok adım attığını belirterek, “Kovid-19 nedeniyle kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıya ödenen tazminat 74 milyon lira oldu.
-
Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler - Çek Cumhuriyeti
Sohbet toplantısı “Microsoft Teams” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANI NUREDDİN NEBATİ, GÖREVİ ELVAN’DAN DEVRALDI
“Sayın Cumhurbaşkanı’mızın belirlediği politikalar çerçevesinde adımların atıldığı, bunların uygulanmasında her türlü özverinin ortaya konulduğu süreci yaşayacağız”
-
Bakan Muş, "Türkiye-Venezuela Ticaret Heyeti ve B2B Görüşmeleri" Açılışında Konuştu
Bakan Muş, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Venezuela'da iş insanlarıyla
-
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Bakan Muş ve Türk Heyeti İle Bir Araya Geldi
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro,
-
Ticaret Bakanı Muş’un Venezuela’daki Temasları
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacmine işaret ederek,
-
Türkiye ile Portekiz arasında "ETOK/JETCO Protokolü" imzalandı
Bakanı Muş ile Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, Türkiye-Portekiz Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (ETOK/JETCO) IV. Dönem Toplantısı'na ilişkin protokolü imzaladı.
-
Ticaret Bakanı Muş, Ocak Ayı Dış Ticaret Rakamlarını Açıkladı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın geçen yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirdiğini belirterek,
-
2023 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri
2023 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri